
Vissen van het winterseizoen: Sint-Jakobsschelp, zeekat en zeeduivel
Product in de kijker
|11 November 2024
Onze visserijsector doet aanzienlijke inspanningen om duurzaam te werk te gaan. Zo vermijden ze bijvoorbeeld ongewenste vangsten en gebruiken daarvoor aangepaste netten, zodat kleinere vissen kunnen ontsnappen. Naast de drie doelvissen: tong, pladijs en rog, die een belangrijk deel vormen van het inkomen van onze Belgische visserij, komen andere vissen in het net. Dit is de zogenaamde bijvangst.
Door de bijvangst te benutten ga ook jij duurzaam te werk, want bijvangst betekent ook ‘vis van bij ons’.
Tijdens het seizoen is de kwaliteit van die vissen op zijn best, bovendien zijn ze goedkoper door de hogere beschikbaarheid. In het winterseizoen hebben we aandacht voor: Sint-Jakobsschelpen, zeekat en zeeduivel.
Sint-Jakobsschelp
Ze behoren tot de tweekleppigen zoals de oesters en mosselen. De Sint-Jakobsschelp wordt bij ons tussen september en maart aangevoerd. De sint-jakobsnoten of ook wel coquilles genoemd, zijn een echte lekkernij die niet veel bereiding nodig hebben. Let op, de sint-jakobsnoten uit andere werelddelen missen de verfijnde smaak van de sint-jakobsnoten van bij ons.
Seizoen: September - maart
Zeekat
Dit weekdier onderscheidt zich van de andere inktvissoorten door zijn groot lichaam. Ze kunnen tot 50 cm groot worden. De kwaliteit is op zijn best van oktober tot maart. Zowel de mantel (of het lichaam) als de tentakels zijn bruikbaar in de keuken.
Seizoen: Oktober - maart
Zeeduivel
Deze beenvis is ook wel gekend onder zijn Franse naam: Lotte. Het is vooral de staart die bruikbaar is, al worden hier en daar ook de wangen en de lever (ingemaakt in blik als foie de lotte) gebruikt. Een volwassen zeeduivel is gewoonlijk 50-70 cm groot, hetgeen resulteert in 30 cm staart. De staart heeft een centraal been en geen graten en moet goed ontvliesd worden. De beste zeeduivel koop je van juli tot maart. Het vaste visvlees is geschikt voor barbecues, soepen en stoofpotten.
Seizoen: Juli - maart