Gebakken witloof met een espuma van kastanje en crumble
Ingrediënten voor 4 personen
Witloof op lage temperatuur
-
4 stronkjes mini-witloof
-
4 el raapzaadolie
-
takje rozemarijn
-
peper en zout
Espuma van kastanje
-
125 g gepelde kastanje
-
550 ml melk
-
peper en zout
Crumble met kastanje & koffie
-
100 g bloem
-
50 g kastanjemeel
-
25 g cacaopoeder
-
35 g fijngemalen koffie
-
115 g boter
-
2 el honing
-
zout
Gebakken witloof met rijstmiso
-
4 stronken witloof
-
4 el olijfolie
-
sap van 2 sinaasappels
-
1 el rijstmiso
-
50 ml water
-
2 tl arrowroot of 1 el maïszetmeel
Voor de afwerking
-
Enkele eetbare bloempjes
-
Handvol klaverblad
Bereidingswijze
Witloof op lage temperatuur
Maak de witloofstronken schoon. Plaats in een vacuümzakje, overgiet met de olie, voeg de rozemarijn toe en kruidt met peper en zout. Trek de zakjes vacuüm en gaar in een warmwaterbad van 80° gedurende 20 minuten.
Espuma van kastanje
Hak de kastanjes en rooster 8 minuten in een oven op 175°.
Blend de kastanjes met de melk en kruid af met peper en zout. Passeer alles door een fijne zeef en plaats in een espumafles en plaats deze lauwwarm weg (warmwaterbad 50°C).
Crumble met kastanje & koffie
Smelt de boter samen met de koffie en laat 5 minuutjes trekken.
Meng met de bloem, kastanjemeel, cacaopoeder, honing en zout. Laat een half uurtje opstijven in de koelkast.
Verkruimel en bak af in de oven op 150°C gedurende 18 minuten.
Gebakken witloof met rijstmiso
Snijd het witloof in julienne en bak goudbruin. Blus het witloof na enkele minuten met het sinaasappelsap.
Meng ondertussen de miso met het water en de arrowroot (pijlwortelmeel) & voeg aan de bereiding toe. Laat even inkoken en indikken.
Afwerking
Haal het witloof uit het vacuümzakje en kleur aan in olijfolie. Kruid af met peper en zout.
Schik de witloofjulienne onderaan een diep bord en vul rondom rijkelijk aan met de espuma. Plaats hierop verticaal het gebakken witloofstronkje. Net alsof het uit de grond komt. Werk af met de crumble, bloemetjes en klaverblad.
Plantaardige gastronomie - Pieter-Jan Lint
https://www.pieterjanlint.com/
Tijdsduur 1 uur