Filet pur met bearnaise en dikke frieten
Ingrediënten voor 4 personen:
- 4 filet purs van 200 g
- 6 grote bloemige aardappelen
- frituurolie
- boter
- peper en zout
Voor de saus:
- 4 eigelen
- 4 el dragonazijn
- 4 el water
- 150 g boter (in blokjes)
- 1 el dragonpoeder
- peper en zout
Bereiding:
Schil en was de aardappelen. Snijd ze in dikke frieten.
Bak de gesneden frieten 4 à 5 minuten in de friteuse op 160 graden. Laat afkoelen.
Kruid het vlees met peper en zout. Doe de boter in een pan en bak de filet purs.
Bedek de pan met aluminiumfolie en laat het vlees nog 10 minuten rusten.
Klop de eidooiers met de dragonazijn en het water los in een steelpan.
Zet de steelpan op een matig vuur en klop luchtig tot het mengsel een goede binding heeft.
Neem de steelpan van het vuur. Roer de klontjes koude boter onder de saus tot ze helemaal gesmolten zijn.
Breng op smaak met peper en zout en werk af met de dragonpoeder.
Bak de frieten goudbruin op 180 °C. Bestrooi met wat zout.
Snijd het vlees in plakjes.
Serveer met de frieten en de saus.