Caesar Salad met Mechelse Koekoek, Limburgse stroop en schuimwijn uit Dijleland
Vlaamse versie van de Caesar Salad.
Recept van de KOOKSLAG-jamsessie 2023 door Sam Wils van Vers Namur.
Ingrediƫnten:
Voor de salade:
- 4 Mechelse Koekoekfilets
- Hoeveboter
- 2 eieren
- 2 sneden Kempens spek
- 1 kleine rode kool
- 2 strokjes Brussels grondwitloof BGA
- 1 appel
- 1 zwarte pens
- 2 sneden brood
- 1 stuk harde abdijkaas uit Postel
- Enkele spruitjes
Voor de vinaigrette:
- 2 el straffe mosterd uit het Leuvense
- 1 el Limburgse stroop
- 1 dl schuimwijn uit het Dijleland
- 1 dl neutrale olie
- Peper van de molen
- Zout naar wens
Bereiding:
- Bak de koekoekfilets langzaam gaar in hoeveboter, kruid met peper en zout.
- Kook de eieren in kokend water gedurende 7 minuten, spoel onder koud water en pel.
- Snijd het spek in reepjes en bak krokant in boter.
- Maak een vinaigrette met de mosterd, stroop, schuimwijn en olie. Kruid met peper en zout.
- Snijd de kool fijn en marineer in de vinaigrette.
- Snijd de zwarte pens in 16 mooie schijfjes, bak in boter.
- Snijd het brood in mooie blokjes, bak in veel boter onder de grill of in de pan. Kruid met zout.
- Snijd het grondwitloof vrij fijn, houd enkele mooie blaadjes voor de afwerking.
- Snijd de appel in mooie blokjes.
- Meng de rode kool met de appel, het witloof en het spek.
- Pel de eitjes en snijd in kwartjes.
- Trek een 12-tal mooie blaadjes van de spruiten.
Afwerking:
- Schik de gemarineerde rode kool in het midden van het bord.
- Schik hierrond de zwarte pens schijfjes en bovenop 2 stukjes ei en de koekoekfilet.
- Werk af met enkele blaadjes van de spruiten, wat witloof en vers geraspte Postel kaas.
Info over de streekproducten in dit gerecht
In dit gerecht werden maar liefst acht streekproducten verwerkt. Meer info over deze streekproducten vind je hier.