Buikspek met erwten, tafelbier en witte chocolade
Ingrediënten voor 4 personen:
- 4 sneetjes buikspek van 2 cm
- 1 kg erwten (diepvries)
- 30 g boter
- 3 dl room
- 50 g witte chocolade
- 1/2 blokje kippenbouillon
- 4 dl tafelbier
- 1 el stroop
- 1/2 blokje rundsbouillon
- 1 à 2 el bruine roux korrels
- peper en zout
- erwtenscheuten
Bereiding:
Kook de erwten gaar in gezouten water en giet af. Doe de gekookte erwten in een blender samen met de boter. Kruid met peper en zout. Mix dit glad tot een puree. Voeg eventueel een scheutje room toe om beter te mixen.
Breng de room samen met de kippenbouillon aan de kook. Smelt hierin de witte chocolade. Giet in een sifon en draai goed dicht. Steek er 1 luchtpatroon op.
Breng het bier, de stroop en het blokje rundsbouillon aan de kook en bind met de bruine roux.
Gril het spek aan beide kanten krokant.
Leg wat erwtenpuree op een bord en dresseer er het spek op. Spuit er een beetje chocoladeroom op en druppel er het sausje van tafelbier over. Werk af met de erwtenscheuten.