Gerecht van Ladychef of the year 2024

Elin Vandenbroucke is de Lady Chef Rookie by Bidfood 2024

Nieuws

|

17 October 2024

“Mijn droom? Het overnemen van mijn mama’s restaurant”

Elin Vandebroucke (16) uit Oostende wint de prijs Lady Chef Rookie by Bidfood 2024. De vijfdejaarsstudente van de Horeca-opleiding van Spermalie kon de Lady Chef Academy het meest overtuigen tijdens de Rookie Challenge.

Vijf studenten, geselecteerd door de Spermalie hotelschool in Brugge, kregen de kans om deel te nemen aan de Rookie Challenge. Volgens dezelfde regels als de Culinary Challenge voor de Lady Chef nominees, maakten ze elk twee gerechten klaar: een met Noordzeevis en een met Belgisch witblauw rundsvlees. Hun creaties werden vervolgens geproefd en beoordeeld door een jury van professionals.

Voor het voorgerecht met vis gingen de rookie nominees aan de slag met de ‘vangst van de dag’, schelvis. Elin serveerde de schelvis met een puree van bieslook, champignons en witte wijnsaus. Als hoofdgerecht maakte ze  de onglet van Belgisch witblauw klaar, geserveerd met witloof, geritste bonen met rode wijnsaus en een puree van pastinaak.

Elin won de Challenge, en dat als jongste deelnemer van de 5 nominees. Bovendien zit ze nog maar een jaar op Spermalie. Het bewijs dat doorzettingsvermogen en karakter een grote rol spelen bij het succes van een chef. Femke Vandevelde, voorzitster van de Lady Chef Academy, vertelt waarom Elin gewonnen is. “Ondanks haar jonge leeftijd en schuchtere persoonlijkheid bezweek Elin niet onder de wedstrijddruk. Hoewel ze technisch nog geen perfecte borden aflevert, slagen haar gerechten erin om een gevoel over te brengen. Haar focus en toewijding maken van haar een volwaardige rookie.”

Elin vindt het geweldig dat ze deze prijs in de wacht sleept. “Ik ben blij te zien dat er zoveel erkenning is voor vrouwen in de wereld van chefs. Als je kijkt naar het aantal sterrenchefs dat vrouw is, is dat toch heel beperkt in België.” Wie ziet Elin als haar grote voorbeeld? “Dat is sowieso mijn mama, zij is chef van het restaurant De Vlasschaard in Stene. Het is mijn droom om in mijn mama’s voetsporen te treden. Maar dan moet ik natuurlijk nog veel ervaring opdoen.” De motivatie van Elin toont zich ook in hoe ze haar vrije tijd besteedt: ze springt niet alleen bij in het restaurant van haar mama, maar werkt ook in het restaurant Lepelem in De Haan.

Elin Vandebroucke, Ladychef of the year 2024

Elin Vandenbroucke uit Oostende

Gerecht van Elin Vandebroucke, Ladychef of the year 2024

Schelvis met puree van bieslook, champignons en witte wijnsaus