Uitreiking BioVLAM 2024

Vitaetom is laureaat BioVLAM 2024 voor bioteelt nieuw tomatenras

Nieuws

|

04 October 2024

Bioteler Koen Van Hauteghem van Vitaetom is de laureaat van de BioVLAM 2024, de prijs voor innovatie en duurzaamheid in bio. Zijn biologisch bedrijf met groenteteelt onder glas teelde voor het eerst biologische Ruby Red-tomaten, een robijnrode trostomaat.

Biologische bedrijven moeten blijven innoveren en pionieren, want voor de Vlaamse biosector is stilstaan geen optie. Daarom bekroont de BioVLAM, een initiatief van de biosector in samenwerking met VLAM, voor de vierde keer een gepassioneerde en innovatieve bio-ondernemer.

De vakjury bekroont Koen Van Hauteghem, zaakvoerder van bioglasteeltbedrijf Vitaetom, als laureaat van de BioVLAM 2024 voor zijn vernieuwende biologische teelt van de Ruby Red trostomaten.

Vitaetom geeft met zijn nieuwe bioteelt een mooi signaal naar de sector: die kan extra omschakeling naar biologische glasteelt immers goed gebruiken. Koen Van Hauteghem toont ons moed om zijn aanbod te vernieuwen en durf om een nieuwe teelt uit te proberen.

Uitreiking BioVLAM 2024

Dit waren de ander genomineerden, stuk voor stuk knappe bioprojecten!

• Bioboerderij De Vleterbeek (Poperinge) stapte in een Europees onderzoeksproject dat het welzijn van pluimvee en varkens wil verbeteren. Een innovatieve buitenhut op de weide voor biozeugen en biggen verhoogde hun comfort en maakt beter zichtbaar voor klanten hoe de dieren de kans krijgen om hun natuurlijke gedrag te vertonen.

• Blommm (Gent) is de eerste biogecertificeerde bloemenwinkel in België met een 100% lokaal en biologisch aanbod van verse bloemen van lokale bioproducenten. Geen enkele bloem heeft ooit gevlogen, en waar mogelijk worden de boeketten op de fiets geleverd.

• Pajottenlander (Meise) lanceerde ‘Fruji’, zeven bruisende biofrisdranken op basis van lokale, verse, biologische vruchtensappen. De pure smaak van natuurlijke bio-ingrediënten staat voorop, de frisdranken bevatten geen additieven.

• ‘t Goed ter Heule (Lauwe) beoogt als gemengd biobedrijf om volledig zelfvoorzienend te zijn. Het streeft in alles naar de kortste keten, no waste en duurzaamheid. De groenteresten van zelfpluk en resto gaan naar de dieren en de mest gaat naar het land, zo is de biocirkel rond.