Belgische rode wijn

Kies ook in de winter voor wijn van bij ons

Nieuws

|

09 December 2024

Serveer jij jouw gasten ook wijnen van eigen bodem? Welke Belgische wijn is het meest geschikt voor je winterse gerechten?

Regels en kleuren

Er zijn natuurlijk enkele regels die we kunnen volgen bij de keuze van wijn. Zo kennen we de regels dat je bij voorgerechten lichtere wijnen schenkt dan bij hoofdgerechten of dat bij vlees de wijn dezelfde kleur heeft als het vlees. Maar regels zijn er om creatief mee om te gaan volgens eigen smaak.

Welke Belgische wijn bij welk gerecht

Naast de kleur kan je je ook laten leiden door de seizoenen. Bij warm weer steek je de barbecue aan of serveer je een frisse salade. Dan wordt als snel gekozen voor rosé of een licht gekoelde rode wijn. In de winter kiezen we meestal voor stevigere gerechten met veel smaak. Een vollere, zware wijn komt dan beter tot zijn recht.

Winter betekent feestdagen. Tijdens die dagen staat er vaak vis, oesters, schaaldieren of kaviaar op het menu. Een droge, witte wijn van chardonnay-druiven, de pinot gris en auxerrois doen het hierbij uitstekend. Ook de mousserende wijnen die in België worden gemaakt mogen we hierbij niet vergeten. Kiest men voor vlees of wild dan zijn rode wijnen met een volle textuur en diepe smaken van druivensoorten acolon, dornfelder of regent aangewezen.

Een andere geslaagde combinatie is kaas en wijn. Net zoals bij kazen heb je bij witte wijnen een heel uitgebreide keuze: van strak en fris tot vol en romig. Rode wijnen schenk je eerder bij droge en harde kazen.

Nog geen Belgische wijnen op het menu?

De Belgische wijnbouw kwam de laatste decennia in een stroomversnelling. Er zijn Belgische wijnen op de markt die een uitstekende begeleider kunnen zijn bij uw culinaire creaties.

Witte wijn op gedekte tafel