Belgische rode wijn
Nieuws
|05 August 2024
België heeft geen rode wijn, hoor je weleens. Wel, dat is fout. Er zijn prachtige Belgische rode wijnen, je mag ze alleen niet vergelijken met de gekende Zuid-Europese of Zuid-Amerikaanse wijnen.
Rode wijn maken is zeer arbeidsintensief en het duurt langer dan bij witte wijn vooraleer je hem kunt bottelen. Mede daardoor wordt er minder rode wijn verbouwd in België dan witte wijn. Voor rode wijn geldt dat het niet alleen een ambacht is, maar ook een kunst. België heeft wijnmakers die de kunst onder de knie hebben en mooie rode wijnen met een Belgische karakter maken.
Plaats eens een Belgische rode wijn op je wijnkaart.
Ontdek de Belgische rode wijnen en geef het de erkenning die het verdient.
Blauwe druiven
Het lijkt evident dat je rode wijn maakt uit blauwe druiven. Maar het sap van nagenoeg alle blauwe druiven is gewoon wit. De rode kleur komt voort uit de schillen van de druiven.
De meest aangeplante blauwe druif in België is de Pinot Noir. Andere gebruikte druivenrassen zijn onder andere: Regent, Dornfelder of Pinotin. Met deze en nog andere druivenrassen zijn lekkere wijnen te maken, ze smaken alleen anders dan je gewend bent. Belgische rode wijn is fruitig en fris, met meer zuren. Dat is een bewuste keuze. Belgische wijnmakers willen het specifieke karakter van de druiven tot uiting laten komen.
Keuzes van de wijnbouwer
Om tot een goed resultaat te komen, heeft de wijnbouwer heel wat keuzes te maken. Welke druif, het vergistingsvat, de keuze van vergisten, het ontkuipen, rijping op eik, enzoverder. Allemaal keuzes die beslissen wat het eindresultaat wordt.
Het productieproces voor rode wijn vertoont overeenkomsten met dat van witte wijn, toch zijn er ook enkele belangrijke verschillen. Zo is het belangrijk dat je de druiven oogst op het optimale moment van rijpheid, wat in België moeilijk is, gezien het minder warme klimaat dan de zonnigere producerende landen.