Groenten van het zomerseizoen: zoete puntpaprika, courgette, tomaat
Nieuws
|06 June 2024
Zoete puntpaprika
De zoete puntpaprika is een intussen geliefde groente die vaker zijn weg vindt naar de keuken. Deze paprika onderscheidt zich van zijn soortgenoten door zijn langwerpige vorm en zoete smaak. In dit artikel bekijken we welke mogelijkheden er zijn voor de horeca.
We kennen drie kleuren puntpaprika’s:
- Rode zoete puntpaprika: deze is het meest gekend en gebruikt. Hij heeft een diepe, rijke smaak die aantrekkelijk is in verschillende gerechten. Voeg hem bijvoorbeeld toe aan tomatensaus of -soep om een diepere, rijkere smaak te geven.
- Gele zoete puntpaprika: deze paprika is iets minder zoet dan zijn rode broer, maar biedt een frisse, fruitige smaak die perfect is voor salades en lichte gerechten.
- Oranje zoete puntpaprika zit qua zoetigheid en smaak tussen de rode en gele variant.
De veelzijdigheid van de zoete puntpaprika’s maken ze bijzonder aantrekkelijk voor de horeca. Ze kunnen op verschillende manieren worden bereid: rauw in salades, gegrild, gevuld of verwerkt in soepen en sauzen. De zoete smaak past goed bij elk soort gerecht en bij elke soort keuken, van zuiders tot oosters en de kleur zorgt voor een mooie presentatie.
Courgette
De courgette is een populaire groente omwille van zijn veelzijdigheid en milde smaak. De groen of gele variant heeft vele bereidingsmogelijkheden wat ideaal is voor een breed scala aan gerechten.
Zo is rauwe courgette, dun gesneden of geschaafd, lekker knapperig en fris in een salade. Populair is gegrilde courgette. De groente krijgt dan een licht rokerige smaak die goed past bij vlees of vis. Courgette is ook een ideale groente voor de vegetariër, bijvoorbeeld in combinatie met verse schapenkaas en munt. En daarnaast behoren bakken, vullen, in soepen en sauzen of als pasta-alternatief ook tot de vele mogelijkheden.
De groente kan in elk type gerecht worden geïntegreerd, zelfs in desserts. Vanwege deze veelzijdigheid is courgette een uitstekende groente om in de professionele keuken te gebruiken.
Tomaat
Een op en top zomerse vrucht. Thans het hele jaar beschikbaar, maar op zijn best in de zomer, wanneer de vrucht het meeste zon krijgt. De tomaat krijgt een centrale plaats in de keuken. Ze is zodanig veelzijdig en er zijn zodanig veel variëteiten en kleuren dat ze onmisbaar wordt in de al dan niet professionele keuken.
Elke variëteit of kleur heeft zijn eigenheid en zijn specifiek geschikt voor verschillende bereidingen of gerechten.
Rauw, saus, soep (warm of koud), hartig, zoet, dranken, gedroogd, geconcentreerd, geconserveerd, op elk mogelijke manier bereid… Werkelijk alles lijkt mogelijk met tomaat. De beschikbaarheid en populariteit maken de tomaat tot een favoriet in de keukens over heel de wereld. Bovendien zorgt de levendige kleur van tomaat met zijn blozende schil voor een mooie presentatie.