Groente van de maand september: rode biet
Product in de kijker
|22 August 2023
De rode biet is de meest geconsumeerde bietensoort en heeft een aardse smaak met een zoete toets. Het is een knolgewas. Dit wil zeggen dat de wortel is uitgegroeid tot een eetbare groente. Deze bieten zijn meestal rond en paarsrood, maar je hebt er ook langwerpige met wit of geel vruchtvlees. Die laatste zijn iets lichter van smaak en komen vaak voor in salades.
Bereiden
In de winkel vind je bieten vaak gekookt en ongekookt. Afhankelijk van het seizoen koop je zomerbieten of winterbieten. Koop je ongekookte zomerbieten dan hebben ze nog een grondige wasbeurt nodig en moet je ze ongeveer 25 minuten koken in ruim water. Bij winterbieten kan dit oplopen tot 1,5 à 2 uur. Daarna kan je ze stoven, braden, bakken, grillen, inmaken,… Smaakt je klaargemaakte rode biet teveel naar aarde? Dan heb je het niet goed gedaan.
Bewaren
Rode biet bewaar je best op een donkere, koele plaats. Winterbieten bewaren enkele weken, zomerbieten maar enkele dagen. Hetzelfde geldt voor ongekookte bieten en gekookte bieten. Die laatste blijft slechts één dag goed in de koelkast.
Culinair
De rode biet is tegenwoordig vaak terug te vinden op de menukaart. Hij geeft een kleurrijke en pittige toets aan je gerecht, maar heeft ook tal van gezondheidsvoordelen. Rode biet zit onder andere boordevol antioxidanten die gifstoffen uit je lichaam verwijderen en je lever reinigen. Het verlaagt de bloeddruk en verbetert de spijsvertering. Voldoende redenen om de biet te verwerken in een hummus, risotto of carpaccio. Nog enkele nuttige tips zodat jij en je keuken niet vol rode vlekken zitten: smeer je handen op voorhand in met olijfolie, dan krijgt de rode kleur geen kans om aan je handen te blijven plakken. Vlekken op de snijplank of op je kleren? Die krijg je meestal weg met citroensap en grof zout.