Groente van de maand januari: Knolselder
Product in de kijker
|19 December 2023
Knolselder is nauw verwant aan selderij en peterselie. In tegenstelling tot zijn familieleden is het de knol van de plant die wordt geoogst en gegeten, niet de stengels of bladeren. Hoewel zijn uiterlijk misschien niet meteen uitnodigend is, herbergt deze knol een bijzondere smaak en culinaire mogelijkheden.
Een smaakvolle knol
Ondanks zijn nederige uiterlijk heeft deze groente veel te bieden op vlak van smaak en textuur. De unieke combinatie van aardse tonen en een subtiele nootachtige zoetheid van knolselder kan een geheel nieuwe dimensie toevoegen aan gerechten.
Presentatie is uiteraard ook belangrijk. Knolselder kan een gerecht ook visueel aantrekkelijk maken. Denk aan plakjes knolselderij als een alternatief voor lasagnebladen of als basis voor een kleurrijke groentecharcuterie. De vorm en textuur maken het mogelijk om verrassende culinaire creaties te bedenken.
Daarnaast kan je knolselder klaarmaken op tal van manieren. Het kan geroosterd, gestoomd, gepureerd, gebakken of rauw worden gegeten. Bovendien kan het dienen als basis voor soepen, stoofschotels, puree, salades of zelfs als hoofdingrediënt in vegetarische gerechten.
Is knolselder gezond?
Knolselder is rijk aan voedingsvezels en een bron van vitamine C, foliumzuur en kalium. Bovendien bevat het weinig calorieën. In een gezonde voeding is er altijd ruimte voor een extra portie groenten.
Bewaar de rest voor later
Krijg je de knol niet helemaal verwerkt? Geen probleem! Je kan hem gelukkig een tijdje bewaren. Op een koele en droge plaats gaat hij zeker nog enkele weken mee. Eens hij aangesneden is, is hij nog een week houdbaar in de koelkast. Invriezen kan, maar dan moet je de knolselder eerst even blancheren.
Met andere woorden is knolselder een veelzijdige groente waar je je creativiteit op los kan laten. Je kan er je klanten mee opfleuren in de koude wintermaanden en wat over is kan je altijd nog even bewaren.