Boerenkool: het geheime ingrediënt voor efficiëntie en duurzaamheid
Product in de kijker
|30 November 2023
Boerenkool is een donkergroene, stevige bladgroente, die vaak jaarrond verkrijgbaar is maar voornamelijk in de herfst en winter wordt geteeld. Dan is boerenkool ook op z’n best, want hij smaakt zoeter als de temperatuur onder het vriespunt daalt. Vers geplukt zijn het grove bladeren met dikke stengels, maar de meeste mensen kennen de fijngesneden bladeren uit de supermarkt. Boerenkool is makkelijk te bewaren en je kan de groente volledig verwerken in gerechten.
Een betaalbare groente voor de gezondheidsbewuste klant
Dankzij de dichtheid en textuur van boerenkool, slinkt boerenkool niet zo hard. Dit betekent dat er het volume niet zo sterk afneemt als bijvoorbeeld spinazie. Je hebt dus niet super veel boerenkool nodig om een gerecht een extra dimensie te geven, maar niet hoeft in te boeten op de smaak van je gerecht. Dit kan leiden tot een gunstig effect op je foodcost.
Ook de consument die bezig is met zijn of haar gezondheid kan je overtuigen met boerenkool, omdat het een voedzame groente is. Boerenkool is vezelrijk en een van de weinige groenten die een goede natuurlijke bron is van calcium. Daarnaast bevat boerenkool ook veel vitamine A, K en C en is het een bron van foliumzuur. Antioxidanten waaronder luteïne en zeaxanthine zorgen mee voor de donkergroene kleur van boerenkool.
Verwerk alles van de boerenkool in je keuken
Voedselverspilling is en blijft een belangrijke uitdaging in de horeca. Boerenkool kan hier een oplossing bieden. De bladeren van boerenkool zijn stevig en hebben een lange houdbaarheid. In de frigo kan je ze een week bewaren, maar je kan ze ook voor een lange tijd invriezen. Boerenkool kan je in verschillende gerechten verwerken zoals soepen en stoofschotels. De stengels die over het algemeen minder graag gegeten worden zijn perfect voor je bouillon of als basis voor je saus. Dit helpt niet alleen om voedselverspilling te verminderen, maar het zorgt er ook voor dat je het maximale uit uw ingrediënten haalt.
Ga op zoek naar lokale samenwerking
Boerenkool gedijt goed in verschillende klimaten en is gemakkelijk te kweken, waardoor het een duurzame keuze is voor de horeca. Heb je er al eens aan gedacht om je groenten bij een lokale boer te kopen? Een dergelijke samenwerking is voordelig voor je imago, je ecologische voetafdruk en om klanten te overtuigen die steeds meer belang hechten aan de herkomst van producten. Bovendien bouw je er waardevolle samenwerkingsverbanden mee op die voor elke partij voordelen biedt.
In de horeca spelen efficiëntie en duurzaamheid een belangrijke rol, en boerenkool kan hieraan zijn steentje bijdragen. Elke kleine inspanning kan op termijn grote gevolgen hebben. Door je voedingsmiddelen optimaal te verwerken, gezondheidsbewuste keuzes aan te bieden en lokale samenwerkingen aan te gaan bouw je verder aan de toekomst van je zaak. Boerenkool is zeker het overwegen waard om aan je menu toe te voegen en te profiteren van de voordelen die deze veelzijdige groente te bieden heeft.