Wedstrijdreglement Viskok van het Jaar 2025
Wie kan deelnemen?
Elke beroepskok, die in België zijn beroep uitoefent in een restaurant of traiteurzaak, kan inschrijven. Deelname van bedrijfsrestaurants is uitgesloten. Elke deelnemer verbindt zich er toe slechts één recept in te sturen en dit gerecht op de menukaart te plaatsen. We zoeken immers het lekkerste gerecht met ZEEKAT gecombineerd met traditionele streekproducten op de kaart van onze restaurants.
Hoe schrijf je in?
1. Stel het recept op een wit blad op:
A. titel van het recept,
B. ingrediënten voor vier personen zeekat minimum 150 g per persoon gecombineerd met minstens één traditioneel streekproduct te kiezen uit deze lijst,
C. bereidingswijze,
D. presentatie met foto,
E. bereidingstijd (max. 1u45).
Maak hiervan een pdf.
2. Je naam, de naam van je restaurant met adres en telefoonnummer en de titel van je gerecht voeg je op een afzonderlijk blad toe.
Maak hiervan een pdf.
3. Maak een kopie van de menukaart met het recept.
Maak hiervan een pdf.
4. Vervolgens surf je naar (link). Gelieve de wedstrijdpagina volledig en correct in te vullen, aangevuld met de drie bovenstaande pdf’s.
Belangrijk: De inschrijvingen worden afgesloten op 15 oktober 2024 om 14 uur. Onvolledige of niet toereikende inschrijvingen worden niet aanvaard. Vergeet niet om het ingezonden gerecht op je menukaart te plaatsen.
Hoe verloopt de wedstrijd en jurering?
Vertegenwoordigers van onze gerenommeerde restaurateursverenigingen zullen de ingezonden creaties anoniem beoordelen en vijf finalisten selecteren. Gerechten waarin zeekat als hoofdingrediënt het best tot zijn recht komt is een belangrijk aandachtspunt voor de leesjury, evenals het gebruik van één aangeduid traditioneel streekproduct en andere inlandse producten. De focus in het gerecht moet liggen op de zeekat, andere ingrediënten zoals vlees en groenten dienen hoofdzakelijk als garnituur. Alle kandidaten worden schriftelijk op de hoogte gesteld van de beoordeling van de leesjury. Het gebruik van meerdere streekproducten levert geen extra punten op.
De finalisten bereiden hun gerecht op Horeca Expo Gent op maandag 18 november. De finalisten kunnen een keukenhulp meebrengen, enkel voor hulp bij de dressage van de degustatieborden en uitvoering van eenvoudige taken die geen invloed hebben op het gerecht. VLAM stelt zeekat ter plaatse ter beschikking. Alle andere ingrediënten dienen door de finalist meegebracht te worden. Opgelet: het schoonmaken en voorbereiden van de zeekat maken deel uit van de wedstrijd. Het gebruik van de afvalresten is een pluspunt.
Proclamatie en de prijzen
Op 18 november 2024 worden de winnaar en de vier laureaten bekendgemaakt tijdens een feestelijke receptie.
Aanvullend op het reglement dienen de finalisten de volgende regels te respecteren:
- Kledingvoorschriften: Het dragen van een koksjas is verplicht tijdens de gehele wedstrijd. De koksjas dient als beschermende kleding en draagt bij aan zowel het hygiënische aspect als de veiligheid van de deelnemers.
- Verbod op vooraf bereide producten: Het is niet toegelaten om vooraf bereide producten mee te brengen naar de wedstrijd. Alleen rauwe, onbewerkte producten/ingrediënten zijn toegestaan. Dit zal vooraf aan de wedstrijd gecontroleerd worden.
- Tijdslimiet: Elke deelnemer heeft een vastgestelde tijdslimiet om hun gerechten te bereiden. Zodra de tijd om is, moet de deelnemer onmiddellijk stoppen met koken en het gerecht presenteren zoals het op dat moment is.
Door hun inzending verklaren de deelnemers zich akkoord met het reglement en geven zij toestemming hun ingezonden recept, gratis en vrij van alle rechten, beschikbaar te stellen voor promotiedoeleinden.
Veel succes!