Pladijs, schartong en garnaal

Vissen van de herfst: grijze garnalen, pladijs en schartong

Product in de kijker

|

22 August 2024

De dagen worden korter, het wordt kouder. Een stukje vis kan dan heerlijk smaken. En als je kiest voor seizoensvissen van bij ons, proef je het beste uit de Noordzee. In de herfst kies je voor grijze garnalen, pladijs en schartong.

Grijze garnalen

Een echte publiekslieveling die van iets eenvoudigs meteen een feestelijk gerecht maakt. In de herfst zijn onze garnalen het dikst.

Je kan ze klassiek serveren in een schaaltje als aperitiefhapje, in een smeuïge garnaalkroket of een tomaat garnaal. Maar ook meer uitdagende mogelijkheden dienen zich aan, in een bisque, gefrituurde pantsers als aperitiefhapje of als garnering.

Pladijs

Dankzij de romige smaak gaat een gerecht met pladijs ook bij de kinderen vlotjes naar binnen. Deze vis is het hele jaar door beschikbaar, maar in de herfst is het visvlees het stevigst en smakelijkst. Ook dan is de aanvoer het grootst.

Het is een erg dankbare vis in bereidingen en je kan er alle kanten mee uit: bakken, pocheren, stoven. In filets of in één stuk krokant bakken op het vel.

Schartong

Ondanks het feit dat schartong een verfijnde smaak heeft en je er in de keuken alle kanten mee op kan, is dit een eerder onbekende vissoort. Het visvlees is vrij zacht en vetrijk. De kwaliteit van schartong is op zijn best in de periode september tot februari.

Schartong op de graat gebakken is verrukkelijk. Ook gefrituurd, gegrild of gepocheerd  is hij lekker. Bovendien is de gaartijd voor schartong erg kort.