Groente van de maand november: sluitkool
Product in de kijker
|28 October 2022
Sluitkool is de verzamelnaam voor witte kool, rode kool, savooikool en spitskool. De binnenste bladeren vormen een dicht gesloten krop. Het is een van de oudste families groentegewassen. Alle sluitkolen hebben een korte, dikke stengel met daarbovenop de kool. De bladeren zijn dik en vlezig. Het buitenste blad is voorzien van een soort waslaag, die zorgt ervoor dat de groente langer kan bewaren.
Witte kool
De gemiddelde kooktijd van witte kool bedraagt 12 minuten. In salades, ovengerechten, hutsepot tot aperitiefhapjes. Door de neutrale smaak, kan je met witte kool alle kanten mee uit. De groente verliest weinig vocht en slinkt dus niet zo veel tijdens het bereiden.
Rode kool
De kleur van rodekool wordt veroorzaakt door de kleurstof anthocyaan. De intensiteit van de kleur is afhankelijk van het ras. Ongeveer 12 minuten kooktijd is voldoende. Om de mooie kleur te behouden kan je een scheutje azijn of citroensap toevoegen aan het kookwater. Gebruik niet té veel water, want dan krijgt de kool een fletse smaak.
Savooikool
Savooikool of groene kool is geschikt voor winterse gerechten. De typische koolsmaak combineert goed met een stuk spek of ander vet vlees. Maar je kan er ook originelere gerechten mee klaarmaken, zoals een wrap van de balderen of een pesto van savooikool.
Spitskool
Spitskool is familie van de witte kool, maar heeft een zachtere smaak. De bladeren zijn knapperig. De groente is lichter verteerbaar dan andere kolen. Kook de spitskool zo’n 10 minuten in licht gezouten water. Je kunt spitskool ook rauw serveren.
Wat met zuurkool?
Zuurkool is geen aparte koolsoort. Meestal wordt witte kool gebruikt, maar ook met spitskool kan je aan de slag. Door middel van melzuurbacteriën wordt de kool zuurder, beter verteerbaar en langer houdbaar.