witloof

Groente van de maand februari: witloof

Nieuws

|

17 January 2023

Witloof of Brussels lof is een variëteit van de cichorei. Andere varianten zijn roodlof en andijvie. Witloof werd voor het eerst gekweekt in de 19e eeuw nabij Brussel. De groente wordt tegenwoordig op twee manieren geteeld: in de grond of in hydrocultuur. De meeste witloofstronken die je in de winkel vindt, zijn volgens de hydrocultuur geteeld. De witloofkropjes groeien in bakken met stromend water. Vollegrondwitloof is voller van smaak en heeft een vastere krop. Het contact met de bodem is allesbepalend voor smaak en textuur. Per bedrijf is de grond anders en dat proef je. Het seizoen van Brussels grondwitloof – een erkend streekproduct - situeert zich tussen september en mei.

Bewaren

In de koelkast blijven verse witloofstronken ongeveer een week goed. Haal het witloof uit de plastic verpakking, anders worden ze sneller bruin. Bewaar witloof steeds op een donkere plaats, anders zullen de stronken lichtgroen kleuren.

In de diepvries is witloof tot twaalf maanden houdbaar. Snijd het witloof in stukken en blancheer de groente een tweetal minuten.


Doe mee aan de Week van het Witloof

Van 1 tot en met 7 februari 2023 zet VLAM deze op-en-top Belgische groente in de kijker. Met witloof kan je alle kanten op, daar willen we de consument van overtuigen. De Week van het Witloof is dus hét ideale moment om het witte goud te laten schitteren op de menukaart.

Meer info over de Week van het Witloof en tal van inspirerende recepten, vind je op www.lekkervanbijons-horeca.be.

Krijg jij ook al het water in de mond?

Wij zetten je alvast graag op weg met meer inspiratie en heerlijke recepten.

Laat je inspireren met meer heerlijke recepten met witloof